Història de la SCR

 

La Societat Coral El Raïm de Sant Cugat Sesgarrigues fou fundada el 1919 per Josep Estruch, llavors formada íntegrament per veus masculines i basada en els ensenyaments musicals i les activitats socio-culturals que impulsava el mestre Josep Anselm Clavé i Camps (1824-1874). Entre els anys 20 i 30 derivà en orfeó, adquirint així la presència de les dones del poble. Malauradament, la postguerra feu que l’agrupació tornés a quedar formada només per homes. A partir del 1976 la coral inclogué de nou veus femenines.

Aquesta entitat va ser la primera a organitzar activitats lúdiques i culturals al municipi. Va ser dels primers llocs públics del poble on s’adquirí un televisor, així, la gent que no en tenia a casa seva es trobava a Cal Sense (nom del local) i podien gaudir d’aquest mitjà de comunicació i entreteniment. També va organitzar un grup de teatre que realitzava algunes actuacions durant l’any i també l’única entitat que organitzava excursions amb autocar un o dos cops a l’any. A través de la  Societat Coral El Raïm, moltes persones que no havien sortit mai del municipi van poder conèixer llocs nous fora del territori català i formar part d’una entitat cultural inclusiva.

A finals dels 70 es fundà la secció de Coral Infantil per acostar el cant als menuts del poble. Poc després es creà una altra secció formada sobretot per joves, en la qual s’aprenien a tocar instruments com la guitarra, la flauta, percussió… d’aquesta manera nasqué el Raïm Guitar. Amb el temps, i segons les demandes, també s’imparteixen classes de piano.

 

Arran de la participació d’un grup de joves del poble i rodalies a les caramelles 2015, es va impulsar la creació d’una coral jove anomenada Sense Veu. L’any següent van continuar participant a les caramelles amb nous integrants i innovant amb un vestuari tradicional.

Actualment la Societat Coral El Raïm continua oferint concerts tot l’any, a més de difondre la cultura catalana i dinamitzar tot el poble organitzant excursions, dinars i sopars, exposicions, concursos…